Water, energies and food in family farming in the upper Jequitinhonha valley, Minas Gerais

Authors

  • Patrícia Oliveira Correia Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil https://orcid.org/0009-0003-6298-6602
  • Eduardo Magalhães Ribeiro Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil https://orcid.org/0000-0002-4330-2346
  • Flávia Maria Galizoni Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil https://orcid.org/0000-0002-7567-1269
  • Erick José de Paula Simão Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil https://orcid.org/0000-0003-0499-9619
  • Lucas Rocha Santos Universidade Federal de São João del-Rei, Programa de Pós-graduação em Planejamento, Desenvolvimento e Território, São João del-Rei, MG, Brazil https://orcid.org/0000-0003-4188-444X

DOI:

https://doi.org/10.22296/2317-1529.rbeur.202431

Keywords:

Public Programs, Rural Development, Nexus, Peasant Reproduction

Abstract

The early 2000s in the rural world of Alto Jequitinhonha were marked by an aging population and a reduction in family size, long periods of drought in the rainy season, the drying up of water bodies, and a range of new public policies. This article investigates the relationships between water and energy used in food production in the context of the socioeconomic and environmental changes that have occurred in this region with a strong presence of family farming. The article utilized qualitative research to examine a sample of rural families with varying structures dispersed throughout the region, addressing social, productive, and environmental aspects. The study demonstrates that the difficulties in obtaining water and the ease of access to energy have led to transformations in resource use and work schedule, consumption and the combination of customary and intensive techniques to ensure the continuity of the production and the social group.

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Author Biographies

Patrícia Oliveira Correia, Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil

Administradora, mestre em Sociedade, Ambiente e Território pela Universidade Federal de Minas Gerais e Universidade Federal de Montes Claros (UFMG/Unimontes) e pesquisadora do Núcleo de Pesquisa e Apoio à Agricultura Familiar (NPPJ/UFMG).

Eduardo Magalhães Ribeiro , Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil

Economista, mestre e doutor em História. Professor titular do Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Minas Gerais (ICA/UFMG); pesquisador CNPq.

Flávia Maria Galizoni, Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil

Antropóloga e professora associada do Instituto de Ciências Agrárias da Universidade Federal de Minas Gerais (ICA/UFMG).

Erick José de Paula Simão, Universidade Federal de Minas Gerais, Instituto de Ciências Agrárias, Núcleo de Pesquisa, Montes Claros, MG, Brazil

Agrônomo, mestre em Sociedade, Ambiente e Território pela Universidade Federal de Minas Gerais e Universidade Federal de Montes Claros (UFMG/Unimontes) e bolsista EXP/CNPq.

Lucas Rocha Santos, Universidade Federal de São João del-Rei, Programa de Pós-graduação em Planejamento, Desenvolvimento e Território, São João del-Rei, MG, Brazil

Engenheiro agrônomo pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) e mestrando no Programa de Pós-graduação em Planejamento, Desenvolvimento e Território da Universidade Federal de São João del-Rei (UFSJ).

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Published

2024-07-30

How to Cite

Correia, P. O., Ribeiro , E. M., Galizoni, F. M., Simão, E. J. de P., & Santos, L. R. (2024). Water, energies and food in family farming in the upper Jequitinhonha valley, Minas Gerais. Revista Brasileira De Estudos Urbanos E Regionais, 26(1). https://doi.org/10.22296/2317-1529.rbeur.202431

Issue

Section

Articles - Environment, Management & Development